
קוד לבוש - בגדים של תלמידותים במערכת החינוך
מה אנחנו מלמדים כשאנו שולחים הביתה נערות עם מכנסיים קצרים?
נתחיל בהבהרה - אנחנו ב"מידע אמין על מין" מעודדות קוד לבוש אחיד לבנים ולבנות בבתי ספר. אנחנו אוהבות תלבושת אחידה וחושבות שיש לבוש המתאים ללימודים ויש לבוש המתאים למסיבות ולבריכה. אבל כשאנחנו בוחרים לא להסתכל על לבוש בצורה מורכבת אנחנו מפספסים המון
למה צריך קוד לבוש במסגרות חינוכיות פורמליות?
-
קוד לבוש בבית הספר מעביר מסר חשוב: "זה מקום עם גבולות שמטרתו למידה".
-
בגדי בית הספר צריכים לאפשר לילדיםות ולמתבגריםות פחות עסוקים בניראות אישית בזמן הלימודים ולשחרר אותם להיות כמה שעות במקום בו הם מתרכזים ביכולות הלימודיות, חברתיות, פיתוח כישורים חברתיים ושכליים ולא בנראות שלהם. בית ספר הוא מקום לנוח בו רגע מהאופן שבו החולצה יושבת על הבטן שלי ומה זה אומר עליי ולגלות שאני מעולה במתמטיקה או שאני מנהיג מלידה.
-
בגדי בית ספר יכולים להיות שונים לגמרי מבגדים לפנאי, בילוי, שישבת, יציאות ומסיבות, שלהם מקום רב להגדרה והבעה עצמית, בדיקת גבולות, חיברות והתפתחות תקינה. אל תשכחו: לאפשר למתבגרים'ות להתנסות בלבוש מכל הסוגים, זה דבר חיובי בגיל ההתבגרות. זה חלק מגיבוש הזהות.
-
בגדי בית הספר צריכים לאפשר לנוע בחופשיות, לשבת על הרצפה, לרוץ ולשחק ולהימרח בחוץ בהפסקה בשמש הישראלית החמה.
-
תלבושת אחידה מוסכמת ושוויונית בין בנים לבנות מנטרלת את המבט הביקורתי על גוף של ילדים'ות או מתבגרים'ות בכניסה לבית הספר.

בגדים חשופים לא גורמים להטרדה מינית
-
אין כל קשר בין לבוש לבין פגיעה מינית - לבוש סגור לא מונע הטרדות או פגיעות מינית, אין פחות פגיעות מיניות בצה"ל, איפה שלובשים מדים ואין פחות פגיעות מיניות בחברה הדתית, החרדית או הערבית.
-
אין קשר בין "כבוד" לבין לבוש: בית ספר אמור לכבד את התלמידותים ללא קשר ללבוש שלהם
בנות לא אחראיות על הגירוי המיני שחשים בנים
-
אם בגדים מסיחים את הדעת מלמידה - הם יכולים להסיח דעתם/ן של בנים ושל בנות כאחד.
-
בגיל ההתבגרות נערים ונערות מגורים מינית בקלות: נערים ונערות יכולים לחוות רצף של גירוי מיני בגיל ההתבגרות. הם יכולים להרגיש עוררות מינית חזקה או חלשה, העוררות המינית הזו יכולה להיות קשורה לבגד שנער/ה אחר/ת לבשה, לריח השיער שלו/ה, למשהו שהוא/היא אמרה, לפנטזיה שצצה בראש או לתנועה שמישהו/י עושה עם העט שלו/ה.
-
גם בנים במכנסיים ארוכים יכולים לעורר מינית בנות (ובנים). (ובנות במכנסי טרנינג, ובנים בחליפות צלילה ובנות בדובון וסנדלים).בגיל ההתבגרות הרבה דברים מעוררים מינית ומגרים - שיער של מישהי, ריח הבושם של מישהו, האופן שבו הוא מחזיק עיפרון. לא נאסור על הכנסת עפרונות לבית ספר.
-
בבית הספר יש גם נוער להטב"ק: אנחנו לא יודעים מי ומה גורם לך לגירוי מיני - לכן אנחנו מייצרים קוד לבוש שוויוני שמטרתו להפחית את העיסוק בגוף ובמיניות בזמן שעות הלמידה ולאפשר ריכוז במשימה הבית ספרית.
-
כולם/ן יכולים/ות לשלוט בעצמם/ן תמיד: שליטה עצמית ואיפוק הן חלק מהמשימות שיש ללמוד בגיל ההתבגרות. אם את/ה לא יכול/ה לשלוט בעצמך, בפה או בידיים שלך, בגלל משהו שמישהי/ו אחר/ת לובש/ת - הבעיה היא שלך ובך עליך למצוא לעצמך טיפול שיעזור לך ללמוד איפוק וגבולות.
אם מורים מתגרים מינית בתלמידותים...
כל מורה בבית הספר יכול/ה, מסוגל/ת ורוצה לשלוט בעצמו/ה ולא להסתכל על התלמידים והתלמידות בצורה מינית. במידה והדבר הזה קורה, אין למורה בעיה לשלוט בעצמם. במידה ודבר כזה קורה באופן קבוע - מקום המורה הזה אינו/ה בבית הספר.
מה המסרים שעוברים כשאנו אוכפים קוד לבוש רק על בנות
-
נערים הם חסרי יכולת שליטה עצמית - הדבר הזה מונע מבנים לפתח את הדבר הכי חשוב בגיל ההתבגרות: איפוק, גבולות ותרגול של שליטה עצמית.
-
נערות אשמות כשהבנים פוגעים בהן - נערות מבינות שאין כל טעם לצפות להגנה מפני הטרדות ותקיפות מיניות במרחב החינוכי, כי האשמה הלא נכונה, תגולגל עליהן. מסר רע מאוד לנו כחברה.
-
מה לגבי מסגרות בלתי פורמליות או סתם אחה"צ?
להתנסות בבגדים מסוגים שונים, זה חשוב להתפתחות בגיל ההתבגרות. בדיקת זהויות בדיקת גבולות זה חלק משמעותי ממה שמתבגריםות אמורים לעשות בגיל ההתבגרות ובגדים, תסרוקות ואקססוריז, זה בדיוק המקום לבדוק: מי אני? איך אני מרגיש/ה בזהות כזו או אחרת? כיוון שבגדים לא גורמים לפגיעה מינית, בתפיסת העולם שלנו מתאים לתת למתבגריםות לחפש את עצמם באמצעות בגדים, כולל כאלה שההורים שלהם שונאים. ומה שצריך למסגר זה את ההבדל בין בית ספר, לצופים, לארוחת שישי אצל סבתא ולמסיבה בים.
איך יוצרים קוד לבוש ומול מי אוכפים אותו
-
קוד לבוש בבית ספר צריך ליצור יחד עם התלמידיםות וההורים - בהסכמה רחבה ככל הניתן
-
הבגדים צריכים להיות נורמליים וכאלה שאפשר לקנות בחנות ולא בגדים שקיימים רק בתאוריה
-
אם מישהי או מישהו מגיעים בלבוש לא מותאם לבית הספר - השיח צריך להיות של המורה מול ההורים ולא מול הילד/ה או הנער/ה
-
אם החלטנו שיש מכנסיים באורך מסוים שאינם מתאימים לבית הספר, גם בנים וגם בנות ישלחו הביתה להחלפת מכנסיים.
