איך לספר לילדים/ות כיצד באים ילדים לעולם?
באילו מילים להשתמש. כמה להיכנס לפרטים...? זה לא יכניס להם רעיונות לראש?
אין כמו שיחת "כיצד באים ילדים לעולם" כדי לתרום לשיח בריא על מיניות בבית!
הזדמנויות להעלות כיצד באים ילדים לעולם יכולות להיות:
-
את בהיריון - ברור שזו הזדמנות מעולה להסביר לכל הצאצאים סביב איך זה קרה
-
מישהי סביבכם בהיריון - הגננת, המורה, אמא של חברה וכו'. יופי. בואו נדבר על זה
-
הילד/ה שואל/ת - לפעמים ילדים מעלים את השאלה בעצמם בעקבות משהו ששמעו או ראו. מצוין, זו הזמנות לדבר על הנושא.
-
טלוויזיה - ראיתם יחד טלוויזיה ויש שם מישהי בהיריון? עם תינוק? אחרי לידה? אחלה. הזדמנות לדבר.
מה להגיד...?! מה לספר? מה לפרט...?
קחו בחשבון בבקשה את ההכרות שלכם עם הילד/ה שאתם באים לדבר איתו/ה. אתם מכירים הכי טוב את הילד. יכול להיות שהוא צעיר בגיל, אבל בוגר בהבנה ויכול להיות שבדיוק ההפך. הגילאים שאני נותנת כאן הם עקרוניים ואתם צריכים להתאים את השיחה לפי ההכרות שלכם עם הילד/ה.
לפעוטות 2-4 | אבא מעביר זרעון לאמא
בגילאי הפעוטות אפשר להתחיל ולהגיד שכשאמא ואבא אוהבים ורוצים תינוק האבא מעביר זרעון לאמא. לאמא יש בתוך הבטן ביצית מיוחדת וכשהביצית והזרעון מתחברים נוצר בתוך הבטן של אמא תינוק קטן קטן שלאט לאט גדל עד שהוא הופך לתינוק ואז כשכבר אין לו מקום בבטן הוא יוצא ומזל טוב! יש תינוק!
בגילאים הצעירים הללו אין צורך בדרך כלל להיכנס לפרטים, אבל! קחו בחשבון שאם הפעוט/ה יתעניין וישאל "אבל איך הזרעון נכנס לבטן?" או "אבל איך התינוק יוצא מהבטן" ההמלצה החמה שלי היא להגיד את האמת וכל האמת.
ילדים צעירים 4-6 | כל ספר יכול להתאים
גילאי הילדות הצעירה הם הזמן הכי טבעי לספר לילדים כיצד הם באו לעולם. הם גם מתעניינים בנושא באופן טבעי, גם מסביב תמיד יש הריונות ולידות, מה שמאפשר לפתוח שיח שמחובר למשהו בחיים שלהם.
בתפיסת העולם שלנו, אנחנו ההורים אמורים ליזום את השיחה, אם היא לא מגיעה מהילדים. לא כל ילד שואל את הוריו "איך באים ילדים לעולם". זו לא אחריות של הילדים ליזום את החינוך המיני שהם מקבלים, אלא אחריות שלנו ההורים.
אנו חושבות שניתן ללמד את הנושא החל מגיל 4, בצורה מתאימה לכל גיל. עד גיל 6-7 אתם יכולים פשוט לקנות כל ספר שנראה לכם מתאים, כל זמן שהוא מסביר באמת כיצד באים ילדים לעולם, לא מבלבל ומסביר בצורה ברורה את המפגש של פין ופות.
אם תלמדו את הילדים הצעירים שלכם שאהבה וגוף זה דבר מקסים, כשהם יגיעו לבית הספר היסודי ויתחילו לשמוע מילים גסות, דיבורים על מיניות ועל אלימות יהיה להם בסיס מוצק לכך שילדים עושים מאהבה. שזה נעים וכיף. שזה טוב. שהגוף הוא טוב וכשעל זה יבואו מילים כמו "זין" או "לזיין", וזה קורה ביסודי, כי ככה זה - יהיה להם שם ומלל לתת לדברים ובתקווה הם גם יבואו לדבר אתכם על זה.
ילדי בית ספר יסודי כיתות א'-ג' | "מה למדת היום בגן ילד מתוק שלי?"
אם בנכם או בתכם הגיעו לבית הספר היסודי ועוד לא דיברתם איתם על כיצד באים ילדים לעולם אתם צריכים לקחת בחשבון שיכול להיות (די סביר אפילו) שמישהו אחר כבר סיפר להן את זה, חבר/ה, אחות של חברה, הוא שמע משהו במסדרונות בית ספר וכו'.
לכן, הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה לשאול אותו או אותה מה הם בדיוק יודעים.
אתן יכולים להגיד משהו כמו: "אני רוצה לספר לך איך באים ילדים לעולם ורציתי לדעת מה את יודעת על זה? את יכולה לספר לי מה את יודעת?". כעת כל מה שאתם צריכים לעשות זה לחכות ולהנהן. אל תשפטו, אל תגידו "לא נכון! זה לא ככה!" פשוט נסו להבין מה הם יודעים.
למחרת ורק למחרת, אחרי שחשבתם על זה ועיכלתם את מה שהיא או הוא יודעים, בואו ותגידו "בהמשך למה שסיפרת לי אתמול, אני אשמח להסביר לך איך באים ילדים לעולם" ואז שבו ותסבירו.
החל מכיתה א' אנו ממליצות לעבוד עם ערכת ההדרכה המקוונת שלנו להורים וילדים. הערכה כוללת סרטון הדרכה לכם ההורים ודף מידע מעוצב ומאוייר לילדים ביסודי איתו תוכלו לשבת ולהסביר להם. הסרטון יכין אתכם לכל תרחיש ושאלה אפשרית של הילדים ולעבודה עם קבוצת הגיל של ילדים צעירים (א'-ג) וילדים בוגרים (ד-ו').
קצר. ישר. ותנו להם לשאול שאלות. הם אולי יהיו נבוכים ויצחקקו, זה בסדר גמור. תגידו להם שזה באמת דבר קצת מביך, כי זה משהו פרטי שעושים עם איברים פרטיים - אבל חשוב לכם שהוא או היא ידעו איזה דבר נהדר ונפלא זה ואיך באים ילדים לעולם.
ילדים צריכים לדעת | כל גיל ומה שמתאים לו
בואו נתחיל מהבסיס הרעיוני. ילדים צריכים לדעת כיצד באים ילדים לעולם. באמת. לא בסיפורי מעשיות ולא בערך. לכל גיל יש את הרמת הידע שנדרשים לה. ברור שפעוט בן שלוש לא יכולה לקלוט מה שילדה בת שבע יכולה וההסבר לה ולו יהיה שונה.
דבר נוסף - שיחת "איך באים ילדים לעולם" היא שיחה מתגלגלת. כלומר עושים אותה בגיל שלוש, אחר כך שוב בגיל חמש, אחר כך שוב ושוב ושוב לאורך הילדות, כל פעם מוסיפים ומבארים מידע בתאם לגיל הילד, לשאלות שהוא שואל ולמה שקורה מסביב.
מתי לספר? | ההזדמנויות סביבכם, חפשו אותן
באופן עקרוני ולאורך כל החיים, חינוך מיני נכון שיתבצע על ידי ההורים בצורה שוטפת. כמו שאנו מחנכים אותם לאכילה בריאה שוב ושוב ושוב ושוב, כמו שאנו מחנכים אותם לזהירות בדרכים שוב ושוב ושוב ושוב, כך נכון לחנך גם למיניות בריאה שוב ושוב ושוב ושוב.
כמו בכל אקט חינוכי אחר, הכי נכון לחנך מול אירועים שקורים במציאות. לדוגמה: אם הילדה רצה אחרי כדור לכביש, זו הזדמנות מצוינת להסביר שלא רצים אחרי כדור לכביש, להסביר למה, להראות את הסכנות. הסיכוי שזה ישאר לה בתודעה ובראש לאורך זמן גבוה יותר מאשר אם תסבירו את זה תיאורטית.
בחינוך מיני - אותו הדבר בדיוק, דברו סביב סיטואציה שנמצאת נוכחת בחיים של הילד/ה שלכם. נצלו הזדמנויות כדי לספר ולדבר עם הילדים.
ללמד את הקטנה ובעצם ללמד את הגדול
הרבה פעמים יש לנו בבית ילדים בגילאים שונים ובכל גיל נכון ללמד להסביר ולתת פרטים שונים. אבל - תמיד טוב ומוצלח ללמד את הקטן ביותר מיניות בריאה ולדאוג לכך שגם הגדולים יותר שומעים. ככה הקטן לומד את מה שהוא צריך והגדולים מקבלים את המידע שוב, מונגש לצעירים יותר, אם הם שכחו משהו הם משלימים פערים, הם לומדים שאמא ואבא מדברים על מיניות עם כולנו גם עם הקטנים וגם עם הגדולים ולכן הם כתובת נגישה לשאלות ולקבל מידע.
אז אחת הדברים הטובות היא להקריא לצעיר ביותר ספר "כיצד באים ילדים לעולם" בסלון. בזמן שהגדולים גם שם. הרווחתם פעמיים.
מה לא לעשות?
-
לא לתת יותר מדי תיאורים - "הבולבול עומד, הוא נהיה קשה" לא לא. "זה מאוד נעים, קוראים לזה אורגזמה" לא לא. הם ילדים צעירים. המידע צריך להיות טכני ולא מיני.
-
לא לעשות שיחה ארוכה כאורך הגלות. קצר ולעניין. לא לחפור...
-
לדבר על אבא ואמא עקרוניים ולא עליכם. לא "אבא הכניס את הפין שלו לתוך הפות שלי" אלא - "כשגבר ואישה רוצים תינוק..." וכו'.
-
לא להתעקש בכוח. הילד/ה נבוכ/ה נורא? בורח/ת מהחדר? עזבו אותו/ה. תחזרו לזה עוד שבועיים בהזדמנות אחרת ובדרך אחרת.
והעיקר והעיקר - לא לפחד כלל!
***
הכירו את ערכת ההדרכה המקוונת שלנו להורה + ילד/ה "כיצד באים ילדים לעולם"